Wszystko co kiedykolwiek chciałbyś
wiedzieć o wodzie .....
 
 
Minerały : z żywności czy z wody ?
 
    Jak wszyscy wiemy, minerały stanowią  podstawowy element zdrowej diety będąc istotnym składnikiem właściwego odżywiania. Nie do końca wyjaśnionym faktem jest  ilość minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu  Częściowej odpowiedzi na to pytanie dostarczyć może określenie ilości minerałów znajdujących się w żywności oraz ich stopień przyswajania - Polecana Dzienna Dawka (RDA).
 
Ale co o wodzie ? Czy możemy pobierać minerały z wody ? Czy one są w formie przyswajalnej dla organizmu ? Jakie minerały występują w wodzie i w jakich ilościach ?

Dlaczego minerały ?
 
   Obecność minerałów istotna  jest  w utrzymywaniu właściwej równowagi chemicznej w komórkach naszego organizmu. Wg opinii James F . Balch , M . D . CYc Phyllis . Balch . C . N . C .  zawartej  w  Zasadach prawidłowego żywienia, " każda żyjąca komórka na tej planecie zależy od minerałów dla właściwej funkcji i budowy”. " Tak jak witaminy , minerały współpracują z organizmem , umożliwiając mu wykonywanie jego funkcji , takich jak produkcja energii, wzrost i gojenie się ran". Specyficzne minerały wykonują pewne funkcje w organizmie. Na przykład  wapń , który występuje w produktach mlecznych, zielonych liściach roślin (warzywa) , ma ogromne znaczenie dla prawidłowej budowy zębów i układu kostnego, obniża też poziom cholesterolu  i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Stosownie  do opinii wyżej cytowanych autorów jony  wapnia, są efektywniej wchłaniane w małych dawkach dostarczanych np. w ciągu całego dnia w stosunku do  jednorazowej dużej dawki.
 
 W wodzie ?
 
   Jeżeli prawdą są powyższe wnioski, woda pita przez cały dzień powinna stanowić dobre źródło wapnia dla organizmu.
 
Organiczny kontra nieorganiczny !?
 
   Minerały występują w dwu postaciach: organicznej i nieorganicznej. Minerały, które pochodzą z roślin (owoce i warzywa) są organicznymi i  mogą być łatwo asymilowane przez organizm. Elementem poprawnej diety  jest także pieczywo które dostarcza organicznych związków: białka , cukry , węglowodany , skrobia ,  tłuszcze , włókna roślinne,  minerały ,  pierwiastki śladowe , witaminy , sole organiczne.

Jaka jest różnica ?
 
   Woda : Szokująca prawda przedstawiona przez Paul C . Bragg N . D ., Ph . D . & Patricia Bragg N . D ., Ph . D . objaśnia to najlepiej. "Nieorganiczne chemikalia takie jak chlor , glin, fluorek sodu nie mogą być przyswojone przez organizmy żyjące. " "Chemia naszego ciała oparta jest na 19 organicznych minerałach , które muszą pochodzić z żyjącego źródła albo z takiego, które kiedyś było żywe ". "Tylko żyjące rośliny mają zdolności przyswajania nieorganicznych minerały z ziemi i przekształcania ich w użyteczne organiczne substancje, które są przyswajalne przez nasze organizmy".

Rozpuszczanie skały
 
   Braggs idzie dalej i wskazuje, że ”ludzki organizm wymaga związku wodoru i tlenu  jako naturalnego rozpuszczalnika  w jego wewnętrznej chemii . Nawet nie zanieczyszczona , tzw. "czysta " woda ” ze źródła zawsze zawiera ślady  nieorganicznych minerałów  i często inne toksyczne zanieczyszczenia. ”Woda  zawiera najwięcej form nieorganicznych chemikaliów,  które rozpoczynają przedwczesny proces starzenia się człowieka i zwierząt".  Kilku ludzi , takich  jak dr Allen Banik , sądzą , że spożywanie nieorganicznych minerałów w ciągu całego życia może przyczynić się do powstania artretyzmu na skutek osadzania się minerałów w stawach. Jest to łatwe do zaobserwowania. Wystarczy obserwować gotującą się  w destylatorze wodę  zanim jest ona oczyszczona,  osady te (skały)  odkładają się w ludzkim organizmie. Z tych samych powodów poleca się używanie destylowanej wody do żelazek,  nawilżaczy powietrza, itp.
 
Jak dużo szklanek w ciągu dnia ?
 
   Spektrofotograficzne badania laboratoryjne prowadzone na potrzeby  miasta St . Paul ilustrują ilość wody, którą powinno się spożyć , aby przyswoić  wymaganą dawkę  (RDA)  minerałów.   Jest to :169  szklanek wody, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (RDA) na  wapń,  338 176 szklanek wody, aby pokryć zużycie  dziennie (RDA) fosforu .
Badania te dowodzą  więc, że nawet jeżeli woda stanowi żywotne źródło minerałów człowiek nie jest zdolny do wypicia dostatecznej ilość minerałów z wodą w ciągu dnia. Żywność, minerały i witaminy stosowane jako dodatki wydają się być najlepszym źródłem minerałów koniecznych do optymalnego odżywiania.
 
Co robić .....
 
   Proces destylacji będzie usuwał faktycznie wszystkie środki zanieczyszczające  i minerały z wody . Czy nie jest sensownym  zacząć od oczyszczenia  a następnie dodać  to co chcemy ?  W ten sposób wszystko co znajduje się w wodzie jest ściśle kontrolowane.  Ryzyko dostania się organizmu szkodliwych środków zanieczyszczających jest wielokroć większe niż korzyść z przyswojenia minerałów rozpuszczonych w wodzie. James i Phyllis Balch podają że " raz spożyta woda destylowana ługuje nieorganiczne minerały odpadowe komórek organizmu.”
 

Wybór należy do Ciebie  !