Dlaczego minerały ?
Obecność minerałów istotna jest w utrzymywaniu
właściwej równowagi chemicznej w komórkach naszego organizmu. Wg opinii
James F . Balch , M . D . CYc Phyllis . Balch . C . N . C . zawartej
w Zasadach prawidłowego żywienia, " każda żyjąca komórka na tej planecie
zależy od minerałów dla właściwej funkcji i budowy. " Tak jak witaminy
, minerały współpracują z organizmem , umożliwiając mu wykonywanie jego
funkcji , takich jak produkcja energii, wzrost i gojenie się ran". Specyficzne
minerały wykonują pewne funkcje w organizmie. Na przykład wapń ,
który występuje w produktach mlecznych, zielonych liściach roślin (warzywa)
, ma ogromne znaczenie dla prawidłowej budowy zębów i układu kostnego,
obniża też poziom cholesterolu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Stosownie do opinii wyżej cytowanych autorów jony wapnia, są
efektywniej wchłaniane w małych dawkach dostarczanych np. w ciągu całego
dnia w stosunku do jednorazowej dużej dawki.
W wodzie ?
Jeżeli prawdą są powyższe wnioski, woda pita przez cały
dzień powinna stanowić dobre źródło wapnia dla organizmu.
Organiczny kontra nieorganiczny
!?
Minerały występują w dwu postaciach: organicznej i nieorganicznej.
Minerały, które pochodzą z roślin (owoce i warzywa) są organicznymi i
mogą być łatwo asymilowane przez organizm. Elementem poprawnej diety
jest także pieczywo które dostarcza organicznych związków: białka , cukry
, węglowodany , skrobia , tłuszcze , włókna roślinne, minerały
, pierwiastki śladowe , witaminy , sole organiczne.
Jaka jest różnica ?
Woda : Szokująca prawda przedstawiona przez Paul C . Bragg
N . D ., Ph . D . & Patricia Bragg N . D ., Ph . D . objaśnia to najlepiej.
"Nieorganiczne chemikalia takie jak chlor , glin, fluorek sodu nie mogą
być przyswojone przez organizmy żyjące. " "Chemia naszego ciała oparta
jest na 19 organicznych minerałach , które muszą pochodzić z żyjącego źródła
albo z takiego, które kiedyś było żywe ". "Tylko żyjące rośliny mają zdolności
przyswajania nieorganicznych minerały z ziemi i przekształcania ich w użyteczne
organiczne substancje, które są przyswajalne przez nasze organizmy".
Rozpuszczanie skały
Braggs idzie dalej i wskazuje, że ludzki organizm wymaga
związku wodoru i tlenu jako naturalnego rozpuszczalnika w jego
wewnętrznej chemii . Nawet nie zanieczyszczona , tzw. "czysta " woda
ze źródła zawsze zawiera ślady nieorganicznych minerałów i
często inne toksyczne zanieczyszczenia. Woda zawiera najwięcej form
nieorganicznych chemikaliów, które rozpoczynają przedwczesny proces
starzenia się człowieka i zwierząt". Kilku ludzi , takich jak
dr Allen Banik , sądzą , że spożywanie nieorganicznych minerałów w ciągu
całego życia może przyczynić się do powstania artretyzmu na skutek osadzania
się minerałów w stawach. Jest to łatwe do zaobserwowania. Wystarczy obserwować
gotującą się w destylatorze wodę zanim jest ona oczyszczona,
osady te (skały) odkładają się w ludzkim organizmie. Z tych samych
powodów poleca się używanie destylowanej wody do żelazek, nawilżaczy
powietrza, itp.
Jak dużo szklanek w ciągu dnia
?
Spektrofotograficzne badania laboratoryjne prowadzone
na potrzeby miasta St . Paul ilustrują ilość wody, którą powinno
się spożyć , aby przyswoić wymaganą dawkę (RDA) minerałów.
Jest to :169 szklanek wody, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie (RDA)
na wapń, 338 176 szklanek wody, aby pokryć zużycie dziennie
(RDA) fosforu .
Badania te dowodzą więc, że nawet jeżeli woda stanowi żywotne
źródło minerałów człowiek nie jest zdolny do wypicia dostatecznej ilość
minerałów z wodą w ciągu dnia. Żywność, minerały i witaminy stosowane jako
dodatki wydają się być najlepszym źródłem minerałów koniecznych do optymalnego
odżywiania.
Co robić .....
Proces destylacji będzie usuwał faktycznie wszystkie środki
zanieczyszczające i minerały z wody . Czy nie jest sensownym
zacząć od oczyszczenia a następnie dodać to co chcemy ?
W ten sposób wszystko co znajduje się w wodzie jest ściśle kontrolowane.
Ryzyko dostania się organizmu szkodliwych środków zanieczyszczających jest
wielokroć większe niż korzyść z przyswojenia minerałów rozpuszczonych w
wodzie. James i Phyllis Balch podają że " raz spożyta woda destylowana
ługuje nieorganiczne minerały odpadowe komórek organizmu.